Programmatic Insights

I Kina er de åpne og helt transparente!

By Tor Olav Haugen, posted on April 20, 2017

ThumbAd deltok på Norwegian China Business Summit 2017 i Bejing og i Shanghai rett før Påske. Selskapet var invitert for å presentere unik innovasjon innenfor Programmatisk annonsering.

Interessant nok er det Kinesiske markedet helt transparent og åpent når det gjelder programmatiske annonsekjøp. I den vestlige verden har spesielt Mediebyråer høstet stor kritikk fra Annonsørforeninger i de fleste markeder, ANFO i Norge. Annonsører har kommet med beskyldninger om at Mediebyråer tar ut for høy profitt når de sitter på alle sider av bordet ved digitale annonsekjøp. De hevder at Mediebyråene både kjøper, selger og reviderer digitale annonsekjøp, og at det i enkelte tilfeller kun er 20% av budsjettet som faktisk benyttes til å distribuere reklamevisninger.

I Kina er dette altså helt annerledes. Det er cirka 400 selskaper som tilbyr Demand Side Platform. Det er teknologi som automatiserer kjøp av digital reklameplass ved hjelp av avanserte algoritmer, som bl.a bestemmer hvilke annonser som skal kjøpes og til hvilken pris. I Kina er det altså DSP´ene (selskapene) selv som betjener teknologien – – også kalt Tradingdesken(e) – – de forestår annonsekjøpet eller “tradingen” på vegne av Mediebyråene og Annonsørene. Mediebyråene opptrer som objektive rådgivere, og benytter til enhver tid den ekspertise og Tradingdesk som er nødvendig for å oppnå Annonsørens målsetning.

Programmatiske annonsekjøp foregår altså helt transparent og åpent, noe som er ganske paradoksalt med tanke på at Norge kommer ut på toppen når det gjelder demokrati, politisk frihet og rettigheter er Kina i andre enden.

Jeg hadde gleden av å møte teamet bak en av de ledende DSPene i Kina, iPinYou 品友互动 der China Mobile er en av de assosierte eierne i det børsnoterte selskapet. Det digitale Kinesiske annonsemarkedet er forventet å omsette for 50 milliarder dollar i 2017. Det er selskaper som Alibaba, Baidu, Tencent som er drivere for veksten i et hett marked for digital annonsering. For første gang i år, forbigår digital annonsering TV Annonsering.

Jack Ma, Founder i AliBaba, holdt en veldig inspirerende tale i forbindelse med åpningen av konferansen. Selskapet fasiliterer e-handel gjennom ulike plattformer og tilbyr millioner av produkter i over 40 forskjellige kategorier, inkludert forbrukerelektronikk, maskiner og klær. De forventes å omsette for 14.6 milliarder dollar i år, og hadde over 430 millioner kunder verden over i 2016.

Idet forbrukerinnsikt er en av de viktigste byggesteinene for Programmatisk annonsering, er alle de forutnevnte selskapene viktige for det digitale økosystemet. Både Google og Facebook er blokkert i Kina – de har gått fra å kopiere til å innovere og har etablert sine egne løsninger på det meste. Eksempelvis har WeChat 微信企業推廣 erstattet bruk av kontanter, og benyttes til alt fra å bestille frisørtime til å betale for kaffen. Mer enn 750 millioner mennesker benytter i dag tjenesten – det er så store forhold at det nærmest er utenfor fatteevne. AliPay, som er en Kina´s svar på Vipps, får sistnevnte til å minne om tekst-tv både i bruk og funksjonalitet. AliPay 支付宝 er på mange måter en sosial banktjeneste, og de ligger milevis foran vestlige “sammenlignbare” løsninger.

ThumbAd var der for å presentere innovative annonseprodukter utviklet for Annonsører og utvalgte Mediebyråer. I Kina anerkjennes #Proximity #Klynge som innovasjon, produktene vil implementeres i eksisterende- og nye programmatiske strategier. Nå da stemningen igjen er god, politiske og forretningsmessige hensyn er i orden, ser vi i ThumbAd frem til vår første programmatiske leveranse i det Kinesiske markedet!

For norske selskaper betyr normaliseringen tilgang til et marked til den kinesiske middelklassen som utgjør 300 millioner personer.

Ta kontakt med Tor Olav Haugen 索尔 | co-founder & CEO i ThumbAd.com


Category:

Leave a comment